Άρθρα

Έρευνα: Τελικά η εκδίκηση είναι…”γλυκιά”

Έρευνα: Τελικά η εκδίκηση είναι…”γλυκιά”

Τη “γλύκα” που μας δίνει η εκδίκηση επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα αμερικανών ψυχολόγων.

Και ποιος δεν ξέρει ότι η «εκδίκηση είναι γλυκιά» αλλά τώρα οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η ρήση αυτή αποδεδειγμένα ισχύει και με την βούλα της επιστήμης! Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεντάκι διαπίστωσαν μετά από σχετικό πείραμα με 156 συμμετέχοντες, ότι νιώθουμε πιο ευτυχείς, μετά τη λήψη δράσης εναντίον κάποιου που μας έχει βλάψει.

Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι όχι μόνο νιώθουμε καλύτερα μετά από μια πράξη εκδίκησης, αλλά και ότι επιδιώκουμε την ευκαιρία να εκδικηθούμε προκειμένου να αισθανθούμε καλύτερα.

Από τη στιγμή που γινόμαστε αποδέκτες κοινωνικής απόρριψης κάνουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να μας βελτιώσει τη διάθεση εξηγούν οι ερευνητές.

Οποιαδήποτε πράξη εκδίκησης ακόμη και αν είναι συμβολική ή τελετουργική χωρίς πραγματικά να βλάπτει όποιον μας έκανε κακό (π.χ. να σκίσουμε τις φωτογραφίες του, να καρφώνουμε βελάκια στη φωτογραφία του ή σε μια κούκλα-ομοίωμά του κτλ.) πραγματικά μας εκτονώνει και βελτιώνει μετρήσιμα τη διάθεσή μας.

Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα φάνηκε ότι η βελτίωση της διάθεσης των συμμετεχόντων μετά την πράξη εκδίκησης – στη δική τους περίπτωση η πράξη συνίστατο στο να καρφιτσώσουν με οργή μια κούκλα που είχαν βαφτίσει με το όνομα του ανθρώπου που ήθελαν να εκδικηθούν και ο οποίος στο πλαίσιο του πειράματος είχε κρίνει πολύ αυστηρά και άσχημα μια έκθεσή που είχαν γράψει – ήταν πολύ μεγάλη που ως ένα βαθμό δεν διάφερε από εκείνη των συμμετεχόντων που ανήκαν στην ομάδα όσων είχαν λάβει θετική κριτική για την έκθεσή τους.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
3 + 19 =